Kompresjonsstrømper
Lange strømper, kortere restitusjonstid og friske bein.

Et par velsittende kompresjonsstrømper kan gjøre beina friskere og få dem til å føles mindre tunge.

© Foto: Thomas Dahl, produsenter.

Alt du trenger å vite om kompresjonsstrømper

Kompresjonsstrømper har i snart 20 år vært fast inventar i skuffen til mange løpere. Noen elsker dem og kan ikke leve uten, mens andre ikke klarer å ha dem på og oppfatter dem som unødvendig hype. Vil du prøve dem, kan du bli litt klokere med vår store guide til kjøp av kompresjonsstrømper.

24. juni 2022 av Lasse Lyhne

Hva er kompresjonsstrømper?

Kompresjonsstrømper er høye, stramme strømper. Før i tiden var det først og fremst noe eldre damer gikk med, men fra rundt år 2000 begynte flere og flere løpere å ta dem på for å forbedre prestasjonene og fremme restitusjonen. Siden da har mange merker utviklet kompresjonsstrømper til løping og annen idrett.

Meb Keflezighi, eliteløper, kompresjonsstrømper.

Amerikanske Meb Keflezighi er en av toppløperne som ofte løper med kompresjonsstrømper.

Hvordan virker kompresjonsstrømper?

Kompresjonsstrømper virker først og fremst gjennom å øke tilbakestrømningen av blod fra beina. Musklene får oksygen fra blodet, som hjertet pumper rundt i kroppen. Når blodet har avlevert oksygenet, skal det tilbake til hjertet. Det skjer gjennom venene. Det er en krevende jobb, spesielt for venene i beina, som skal transportere tilbake det blodet som er lengst unna hjertet. Kompresjonsstrømpene hjelper venene med å skyve blodet oppover mot hjertet ved å levere et gradert trykk som er kraftigst fra foten og avtar oppover leggen.

Hvilken effekt har kompresjonsstrømper?

Den forbedrede tilbakestrømningen av oksygenfattig blod har flere gode og medisinsk anerkjente effekter. Det reduserer risikoen for åreknuter og blodpropp i beina og fjerner hevelser og følelsen av slitne bein i forbindelse med flyturer, stillesittende jobb eller graviditet. I forhold til trening er det bevist at det forbedrer restitusjonen og gjør musklene fortere friske. Det gjør strømpene ved å øke blodgjennomstrømmingen og dermed fjerne avfallsstoffene i musklene raskere. Mange produsenter hevder at strømpene også gir bedre prestasjoner, blant annet ved å redusere muskelvibrasjoner og dermed slitasjen på musklene, men også ved at den økte blodgjennomstrømningen utsetter tretthet og reduserer opphopningen av melkesyre. Det er ikke klare bevis for noen av disse påstandene, men mange opplever at strømpene gjør dem raskere og mer utholdende. Hvis du føler det slik, kan det stemme.

Slik virker kompresjonsstrømper
På med stramme strømper.

Er alle kompresjonsstrømper like bra?

Nei, hvis kompresjonsstrømpene skal ha den medisinske effekten som beskrevet, bør stoffet både være veldig stramt og elastisk, og gi et gradert trykk, som er kraftig nederst ved foten og avtar oppover langs beinet. Rent teknisk skiller man mellom fire grader av kompresjon:


  • 0. Gir et trykk på under 15 millimeter kvikksølv (mmHg). Kan virke avlastende på slitne bein og gi en følelse av å holde musklene på plass, men har ikke noen påvist effekt, ifølge forskning

  • 1. Gir et trykk på 15–20 mmHg og klassifiseres som medisinsk kompresjon klasse 1. Forskning har vist at disse forbedrer restitusjonen.

  • 2. 20-30 mmHg, medisinsk kompresjon klasse 2. Brukes ofte etter operasjon for åreknuter og lignende.

  • 3. 30-40 mmHg, medisinsk kompresjon klasse 3. Utskrives bare av lege og brukes etter kompliserte karoperasjoner.


Gå for strømper med et trykk på 15–20 mmHg. Det er ikke alle produsenter som angir trykket, men lover de medisinsk kompresjon, kan du ofte forvente god effekt.

Kompresjonsstrømper
På med stramme strømper.


Er det ulemper ved å bruke kompresjonsstrømper?

Nei, ikke noen vitenskapen har kunnet finne. Men har du sart hud, kan det svært tettsittende stoffet irritere. I tillegg er strømpene varmere og dyrere enn vanlige treningssokker.

Hvilken størrelse bør jeg velge i kompresjonsstrømper?

Nå er vi faktisk ved et av de viktigste emnene, for det er klart at strømpens trykk avhenger av størrelsen på leggen, og at trykket strømpen gir reduseres jo tynnere leggen din er. Derfor bør du (i tillegg til å vite skostørrelsen din) måle omkretsen av leggen, før du kjøper kompresjonsstrømper. Seriøse produsenter av kompresjonsplagg tilbyr derfor strømper i mange ulike størrelser, som både tar høyde for skostørrelsen og omkretsen på leggen.

Kompresjonsstrømper fra Newline.

Kompresjonsstrømper fra Newline.

Hva med løse bein?

Løse bein, også kalt leg sleeves, er kompresjonsstrømper uten sokkedelen – altså komprimerende skaft, som sitter rundt leggen. De har ikke den samme effekten på tilbakestrømningen av blodet, men skal fungere like bra som strømper på musklene. Løse bein er spesielt populært blant triatleter, som kan ha dem på under våtdrakta.

Når bør jeg bruke kompresjonsstrømper?

De fleste bruker strømpene etter hard trening og konkurranser for å fremme restitusjonen. Men noen opplever også at de holder beina friskere under løping, og bruker dem i forbindelse med trening. Det er opp til deg. Men unngå å sove med strømpene.

Kompresjonsstrømper fra Pressio i resirkulert nylon.

Kompresjonsstrømper fra Pressio i resirkulert nylon.

Bruker toppidrettsutøvere kompresjon?

Mange toppløpere bruker kompresjon under restitusjon. Færre konkurrerer med dem. Men Paula Radcliffe, den tidligere verdensrekordholderen på maraton, var stor tilhenger av de lange strømpene og en av dem som bidro til å gjøre dem populære. New York Marathon-vinner Meb Keflezighi løper også nesten alltid med kompresjonsstrømper.

Hvordan tar jeg på kompresjonsstrømper?

Det høres kanskje banalt ut, men det krever faktisk øvelse å ta på et par kompresjonsstrømper slik at de sitter ordentlig og ikke blir ødelagt underveis.

Slik tar du på kompresjonsstrømper
Slik tar du på kompresjonsstrømper

Er det forskjell på strømper til kvinner og menn?

I prinsippet ikke, men noen produsenter kjønnsdifferensierer etter leggens omkrets. Er du da en mann med tynne legger, betyr det at du bør kjøpe en kvinnemodell, og motsatt for kvinner med kraftige legger.

Kan man bruke strømpene til annet enn løping?

Ja, absolutt. Som nevnt er de utviklet til medisinsk bruk, og den medisinske effekten er også den som er vitenskapelig bevist. Skal du på en lang flytur, sitter eller står du mye i løpet av arbeidsdagen eller sliter du bare generelt med følelsen av slitne og tunge bein, kan kompresjonsstrømpene hjelpe deg, så bruk dem gjerne i hverdagen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: