Slik velger du løpesekk

Har du behov for å ha med litt klær eller annet utstyr på løpeturen, er en spesiallaget løperyggsekk det optimale valget.

Med den rette ryggsekken merker du knapt at løper med ekstra vekt, fordi snøresystemet holder sekken og innholdet fastspent helt inn mot kroppen.

Skulderremmer Bortsett fra ryggdelen er skulderremmene de mest kritiske kontaktpunktene mot kroppen. Det hender at produsentene sparer vekt ved å bruke lette remmer, men det går utover komforten hvis remmene er for tynne og mangler polstring. Tips: Prøv med løpeklær på for å kjenne om remmen er godt nok polstret.

Brystrem På skulderremmene sitter det en kort rem i brysthøyde. Den fungerer ved at den trekker sammen skulderremmene. På den måten sitter ryggsekken bedre til, og du kan finjustere passformen ved å slakke eller stramme remmen. Tips: Skjær bort litt av den overskytende delen.

Passform Ingen ryggsekker har samme størrelse. Derfor passer heller ikke alle typer til deg. Sekken skal sitte slik at den ikke hopper opp og ned eller løsner når du løper. Tips: Prøv flere modeller.

Hoftebelte Hoftebeltet har en viktig dobbeltfunksjon. For det første gir det bedre vektfortdeling, slik at hele kroppen er med på å bære sekken. For det andre gir det en tettere passform som gjør at sekken ikke hopper og spretter når du løper. Like viktige er lommene til ting som nøkler, telefon, musikkspiller og litt snacks. Tips: Test hvor lett tilgjengelig lommene er når ryggsekken er full og du har den på ryggen.

Størrelsen De største løperyggsekkene tar opptil 40 liter oppakning, men det er de færreste som trenger så god plass. Velger du en sekk på rundt 25–30 liter, får du en god allroundstørrelse som både føles behagelig når sekken ikke er helt full, og som har plass til både jakke og sko. Tips: Kjøp heller en litt for stor sekk enn en som er for liten.

Komprimering Du pakker sjelden nøyaktig det samme i sekken, og derfor finnes det flere muligheter for å komprimere selve sekken. Noen modeller har en rem som kan strammes, inne i selve sekken, men de fleste har utvendige remmer, stropper eller et nett som strammes etter behov. Tips: Remmer som kan strammes, gir bedre muligheter for komprimering enn elastiske løsninger.

Nett Nettet utvider sekkens volum og gjør at du kan feste sko, jakker eller poser på utsiden. Det finnes også en variant der nettet kan tas av og strammes rundt eventuell utvendig bagasje, og en der nettet har en påsydd pose med lukkbar åpning. Begge fungerer fint. Tips: Nett er ikke nødvendig hvis ryggsekken er romslig nok i utgangspunktet.

Vekt En løperyggsekk bør ikke veie over ca. 800 gram. Veier den over én kilo, er det for mange overflødige og tunge detaljer. Husk allikevel at lav vekt også betyr mindre polstring, så det gjelder å finne den riktige balansen.

Materiale Ved løping har du stor glede av en sekk som er lett, men da er ofte slitestyrken dårlig. Et tynt materiale er fleksibelt og gjør sekken mer uformelig og gir mindre støtte i ryggstykket. Tips: Vil du ha en slitesterk ryggsekk, bør du velge en i litt kraftig materiale.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: