Tre typer hodetelefoner

Hodetelefoner for treningsbruk kan deles inn i tre kategorier, nemlig trådløse. tradisjonelle og ørepropper. Det er fordeler og ulemper med alle typene.

5. mars 2012

Trådløse Har du en nyere mobiltelefon med Bluetooth, kan du kombinere den med et sett trådløse hodetelefoner. Det krever en smule teknisk innsikt, men når det først fungerer, er det en god løsning uten irriterende ledninger.

Bluetooth- teknologien gjør også at du kan skifte spor, justere volum og svare på oppringninger ved å trykke på knappene på hodetelefonene. På den måten behøver du ikke å betjene selve telefonen under løpeturen, og du kan stue den vekk i en lomme eller ryggsekk.

Fordeler: Ingen ledninger. Mange funksjoner.

Ulemper: Dyr løsning. Krever oppsett. Forholdsvis store.

Tradisjonelle De fleste er kjent med de hvite øreproppene som følger med når man kjøper en iPod eller iPhone. De er et klassisk eksempel på en tradisjonell løsning. De sitter ytterst i øret og gjør at man både kan følge med på trafikken og høre på musikk. Men de passer ikke like godt for alle.

Ørepropper som sitter godt for én person, faller ut for en annen. I dag leveres de fleste med gummimansjetter i forskjellige størrelser slik at man kan tilpasse dem til hvert enkelt øre. Denne typen er ofte også utstyrt med en liten gummibøyle rundt øret for ekstra godt feste.

Fordeler: Mange modeller. Du kan høre trafikken.

Ulemper: Passer ikke alle. Kan falle ut. Gir en del vindstøy. Ørebøyler/kroker kan irritere.

Ørepropper (in-ear) I motsetning til de tradisjonelle modellene sitter disse øreproppene helt inne i øregangen. Man presser dem inn, og så holder de seg på plass ved hjelp av en gummiplugg som former seg etter øregangen – eller utvider seg som vanlige ørepropper av skumgummi som man bruker for å få nattero eller skåne hørselen i støyende omgivelser. Det at proppene sitter helt inne i øret gjør at man ikke behøver å skru opp volumet for å kunne høre musikken. Det er også denne typen ørepropper som gir den beste lyden i testen. Ulempene er at de kan stenge viktig trafikkstøy ute og at de kan gi en følelse av å være innestengt og isolert fra omgivelsene. Opplevelsen forsterkes av at man også hører sin egen pust, støtene fra løpeskoene og andre "interne" lyder.

Fordeler: God lyd – også ved lavt volum. Sitter godt fast.

Ulemper: Stenger viktig trafikkstøy ute. Osteklokkefølelse. Krever tilvenning.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: