© Istock

Velsittende lyd til treningen

Lyd i ørene under trening kan både virke motiverende og få deg til å yte mer. Vi har testet 18 små varianter spesiallaget for trening

18. januar 2016 av Peter Hyldahl.

Musikk og trening hører sammen. Det anslås at opp mot annenhver av oss har noe i ørene når vil løper, sykler eller trener styrke, og det er det god grunn til. Musikken er motiverende og hjelper deg å holde gnisten oppe. Samtidig kan rytmen hjelpe deg med f.eks. å holde riktig stegfrekvens.

Det krever riktignok et sett skikkelige øreplugger for å få fullt utbytte av musikken, og denne testen viser at det er meget store forskjeller på kvaliteten på de ulike modellene. En ting er lydkvaliteten, som svinger fra det nesten ulidelige til det svært gode. Noe annet er passformen og hvordan de betjenes. Øreproppene skal sitte godt når man svetter under trening, og betjeningen skal være intuitiv, så du også klarer det med høy puls.

Den nyeste trenden er modeller som også håndterer samtaler fra smarttelefonen du bruker som musikkspiller. Det er praktisk, for det betyr f.eks. at du ikke behøver å stoppe når noen ringer under en sykkeltur.

Finn hodetelefoner til trening

Last ned pdf-en og se stor test av 18 hodetelefoner til trening – vi har testet modeller både med og uten ledning.

Slik tester Aktiv Trening

Vi har testet et utvalg av modellene på markedet og har så langt det er mulig prøvd hodetelefonene under de fleste forhold. Det vil si løping i all slags vær, sykling (både terreng og landevei) samt på treningssenteret. Vi har hatt fokus på om passform, lyd, lydstyrke, betjening, osv. kan matche de ulike behov man måtte ha. Vi har prøvd fjernkontroller under alle typer trening. Da hodeformen og spesielt ørene er svært forskjellige fra person til person, kan ørepluggene som sitter perfekt på den ene, kanskje sitte mindre godt på en annen. Derfor har vi benyttet et bredt testpanel, og vi har til slutt samlet et gjennomsnitt av testernes erfaringer. Lydkvaliteten er testet både på smarttelefon og fra strømmetjeneste, men også på et større hi-fi-anlegg for å høre hodetelefonenes maksimale potensial, når den kobles til en musikkilde fra øverste hylle. På de trådløse modellene spiller også paring og eventuelt app også inn.

TESTKRITERIER Vi har testet hodetelefonene ut fra følgende kriterier:

  • Passform: Sitter de godt uten å sjenere, og kan man ha dem på i lang tid uten at det føles ubehagelig?
  • Lyd: Hvordan er lydkvaliteten? Er lyden homogen og detaljrik, og hvor høyt kan de spille?
  • Ledning: Tvinner ledningen seg, eller er den laget slik at dette på (det nærmeste) kan unngås?
  • Trådløs: En trådløs modell skal være lett å pare og gjerne til flere enheter. Fungerer appen som eventuelt følger med settet?
  • Fjernkontroll: Følger det med fjernkontroll, og er den enkel å nå og betjene i blinde?
  • Kvalitet: Hvordan er designet og kvaliteten? Er materialene gode og robuste – og tåler settet svette og vann?

PRIS Vi angir veiledende priser, men ofte kan modellene finnes billigere i butikk eller på nettet.

TOTALVURDERINGSluttkarakteren er en helhetsvurdering av bruksopplevelsen med spesielt fokus på de ulike testkriteriene.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: