Før treningen

For å få fullt utbytte av Polar-klokken må pulsbeltet sitte riktig og skosensoren kalibreres, slik at den måler distansen riktig.

8. februar 2011

Før du legger ut på løpeturen med Polar-klokken rundt håndleddet, er det avgjørende at klokken er riktig stilt inn. Det er ikke vanskelig, men det må gjøres hvis løpeopplevelsen og bruken av den nye løpeklokken skal bli optimal.

Oppsett av klokken

Legg inn all basisinformasjon som høyde, vekt, kjønn, alder osv. Deretter finner du pulssonene dine med OwnZonetesten, som stiller inn pulssonene dine på fem minutter. Følg anvisningene på skjermen, eller se Polar-skolens første del.

Pulsbeltet

Det er viktig at pulsbeltet sitter helt perfekt. Hvis ikke blir komforten skadelidende. Beltet må ikke sitte så stramt at det blir tungt å puste. På den annen side er det lite som er like irriterende som et belte som glir nedover et svettevått bryst.

For å få optimal passform skal du først fukte elektrodene, før du fester beltet like under brystmusklene. Beltet sitter som det skal når du kan trekke pusten dypt uten at beltet strammer ubehagelig. Samtidig skal det sitte stramt nok til at du må anstrenge deg for å få en finger inn mellom kroppen og beltet når du er avslappet.

Klargjør skosensoren

I en tid da GPS-klokkene dominerer markedet er det lett å glemme at en sensor på skoen faktisk er en smart og meget nøyaktig metode for å måle hvor langt du har løpt. Du slipper å måtte vente på at klokken skal finne satellitter før hver løpetur, og det fungerer også innendørs på en tredemølle. Samtidig kan klokken lages mer kompakt og bedre egnet til hverdagsbruk når den ikke må ha plass til en GPSsensor.

I tillegg byr toppmodellene på en ganske enestående mulighet til å måle skrittfrekvensen og -lengden. Det er nyttig når du vil jobbe med løpestilen. Nøyaktigheten på målingene er imidlertid helt avhengig av at skosensoren er korrekt plassert og justert. Er du omhyggelig med dette, får du til gjengjeld svært presise resultater. Våre tester viser en nøyaktighet på hele 99 prosent.

Slik gjør du

Første skritt til gode resultater er å plassere sensoren i lissene. Lag en fast rutine, slik at du aldri er i tvil om den korrekte plasseringen. Velg for eksempel den samme foten hver gang. Plasser holderen slik at den havner like over det siste lissekrysset før sløyfen. Fest sensoren i holderen og sjekk at den sitter fast og rett.

Ta med en lommekalkulator og finn en friidrettsbane. Velg innerste bane, der runden er nøyaktig 400 meter. Få klokke og sensor til å kommunisere ved å slå på sensoren (gjelder ikke S3-sensoren) og trykke én gang på lap-knappen. Vent til klokken har funnet pulsen, og trykk en gang til på lap-knappen. Løp 1200 meter (tre runder). Stopp ved målstreken, og vent i ti sekunder før du avleser tilbakelagt strekning på skjermen. Husk tallet. Trykk på stoppknappen, og hold deretter lysknappen inne. Velg ”Settings” og deretter ”Calibrate”. Trykk ”Set Factor”.

Deretter regner du ut kalibreringsfaktoren med følgende regnestykke: Den opprinnelige kalibreringsfaktoren x 1200/ målt strekning.

Hvis kalibreringsfaktoren er 1000, og klokken viste 1250 meter etter de tre rundene på banen, blir regnestykket slik: 1000 x 1200/1250 = 960. Sett klokkens kalibreringsfaktor til 960, og trykk ”Ok”. Nå vil klokken måle korrekt distanse.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: