© Adidas.

GPS-klokker: 5 råd for optimal bruk

GPS-klokken har mange fordeler. Her får du fem tips om hvordan du bruker klokken uten å bli slave av den.

30. september 2014 av Peter Hyldahl.

Gps-klokken har mange fordeler og kan hjelpe deg til bedre motivasjon og kvalitet på treningen. Men den gir ikke svaret på alt. Derfor må du heller ikke stole blindt på den og bli slave av klokken.

GPS-klokker: 5 gode råd

Her er fem ting du ikke skal bruke gps-klokken til.

1. Ikke sjekk aktuell hastighet. Den aktuelle hastigheten varierer mye på de fleste gps-klokker. Prøver du å styre farten etter den, vil også løpetempoet svinge. Det tærer på kreftene og flyten. Det er bedre å styre seg inn etter gjennomsnittsfarten for den aktuelle runden.

2. Ikke bruk klokken på rolige dager. En fare ved gps-klokker er at man presser seg selv – også på dager da kroppen har behov for en rolig tur. La klokken hvile en dag, og tren på følelsen når restitusjonstrening står på programmet. Alternativt kan du trene etter puls. Det hjelper deg å holde intensiteten nede.

3. Ikke tvil på mosjonsløpdistansen. Offisielle mosjonsløp er oppmålt etter strenge internasjonale standarder, og de er korrekte. Hvis klokken viser noe annet, må du tenke på at klokken bare har en nøyaktighet på 96–98 prosent, og at det avviket nesten tilsvarer to kilometer på et maratonløp.

4. Se ikke på klokken hele tiden. Utendørstrening er også en opplevelse for sansene og handler om omgivelsene, følelsen i kroppen og den gode følelsen av flyt som man kan få når alt fungerer. Det går man lett glipp av hvis man ser på klokken hvert tiende sekund. Nyt heller turen.

5. Det finnes ingen Garmin-rekord. Eller tredemøllerekord, for den sakens skyld. Du kan sette PR (personlig rekord) til et Kondis-oppmålt løp med offisielle tidtakere – ikke på en treningstur med vinden i ryggen, og der klokken kanskje måler feil. Husk at et avvik på bare én prosent tilsvarer 25–30 sekunder på ti kilometer. Såkalte Garmin-rekorder kan brukes i det personlige regnskapet – det er ikke rekorder du skryter av.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: