Oppsett av pulssoner

Bruk pulsen til å styre treningen. Med korrekte pulsdata får du langt større utbytte av pulsfunksjonen i GPS-klokken og på Garmin Connect.

9. september 2010

Det blir mye lettere å tilrettelegge treningen på en god måte hvis du bruker pulsfunksjonen riktig. Den gir nemlig et mål på hvor hardt du trener og er god blant annet i forbindelse med intervalltrening, der du bruker pulsfunksjonen til å passe på at du verken trener for hardt eller for forsiktig. Men for å utnytte pulsfunksjonen best mulig, er det viktig at klokken kjenner maksimal puls og hvilepuls. I utgangspunktet benytter klokken snittverdier basert på brukerens kjønn og alder. Det er som regel temmelig unøyaktig og langt unna de reelle tallene. Derfor skal du selv legge inn riktige pulsdata. Disse bruker Garmin Connect til å definere dine presise pulssoner, som du kan bruke til en rekke forskjellige treningsformål.

Garmin Connect benytter i utgangspunktet fem pulssoner. Sone 1 er den letteste og der du gjerne befinner deg på en rolig sykkeltur, mens pulssone 5 tilsvarer det du maksimalt kan pres tere og som du bare oppnår ved hard intervalltrening. Får du stilt inn pulssonene korrekt, er de et uvurderlig verktøy under løpetrening. De kan hjelpe deg å holde farten nede i begynnelsen av et løp, der du for eksempel kan tvinge deg til å ligge i pulssone 3, slik at du ikke brenner ut senere. De kan også brukes til å piske deg frem på en intervalltur der du for eksempel kan forlange av deg selv at du skal opp i pulssone 4 et visst antall ganger.

Hvis du ikke kjenner maksimalog hvilepulsen din, kan du se hvordan du finner dem i boksen nederst på siden.

Kjenner du tallene allerede, er det bare å gå videre til veiledningen om hvordan du legger dem inn i Garmin Connect og overfører tallene til GPS-klokken.

  • Klikk på Innstillinger.

  • Trykk deretter på Treningssoner.

  • Her ser du de pulssonene som Garmin selv har gjettet seg frem til. I feltet ved Hvilepuls skal du oppgi hvilepulsen, og i feltet ved Maks. puls oppgir du maksimalpulsen.

Når du har lagt inn dine pulsdata, ser du at det ikke bare er hvilepulsen og maksimalpulsen som har endret seg. Korreksjonen har betydning for pulssonen hele veien.

OBS

Du behøver bare å endre tallene i Standard-feltet. Dermed justeres det automatisk både for løping og sykling. Det er bare hvis du kjenner maksimalpulsen i forbindelse med sykling at du behøver å endre i sykkelfeltet. Maksimalpulsen ved sykling ligger noe lavere enn ved løping, fordi du ikke bruker like mange muskelgrupper når du sykler som når du løper.

Når korrekte pulsdata er lagt inn, klikker du på Send til enhet. Klokken får nye pulsdata neste gang du synkroniserer den med Garmin Connect.

Still klokken

Hvis du skal ha glede av de nye pulssonene på løpeturen, må klokken også settes opp til å vise dem.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: