Slik velger du treningsklokke

Sats på tydelig skjerm og store knapper.

24. mars 2011

Unngå å kjøpe en treningsklokke som bare måler puls. Moderne treningsklokker kan nemlig så uendelig mye mer. Den rette modellen kan motivere deg til å trene mer og få deg til å yte det lille ekstra når du først er i gang.

Pulsbeltet

Et pulsbelte består av to deler. Pulsføleren, som måler hjerteslagene og overfører pulsen til klokken, og remmen som du fester rundt brystet. Remmen skal helst være myk, elastisk og behagelig å ha på. Den skal ha gode justeringsmuligheter, slik at passformen blir best mulig. Den skal sitte fast rundt brystkassen, men uten å stramme – også når du trekker mye luft ned i lungene. Og så skal den være vaskbar!

Skjerm

Det er selvfølgelig avgjørende at du ser alle tallene klart og tydelig, også når du trener og er i bevegelse. Særlig små sifre kan være et problem hvis du er litt opp i alderen. Prøv derfor klokken på armen, og sjekk om du ser tallene tydelig. På noen klokker kan du erstatte mange små tall med ett stort tall. Da blir det enda lettere å lese.

Tempo og hastighet

Skal du bruke klokken til løping, må den kunne vise hvor lang tid du bruker per kilometer. Derfor skal klokken ha en automatisk funksjon som skal kunne stilles inn til å vise kilometertiden. Tiden per km er et av løpernes beste måleverktøy.

Dataoverføring

Nyere treningsklokker overfører treningsdata trådløst til datamaskinen, mens eldre modeller bruker kabel. Klokker med trådløs overføring er litt dyrere, men begge systemer fungerer.

Pulsføler

Selve pulsføleren sitter på brystet og måler hjerteslagene, som den sender trådløst til klokken der du kan lese av tallet på skjermen. Sats på en klokke med så lite hard gummi mot huden som mulig. På mange nye løpeklokker er det bare de små sensorene som er laget i et hardt materiale. Tips: Fukt elektrodene på pulsbeltet med litt spytt eller vann. Da blir det lettere for beltet å måle pulsen.

Urkassen

Du kan få store treningsklokker som du bare bruker når du trener, og mindre modeller som du kan bruke til daglig. Vil du ha en liten klokke, må du være spesielt oppmerksom på om skjermen er stor nok til at du ser tallene skikkelig. Det er dine egne preferanser som avgjør om du vil ha en stor eller liten klokke. De små klokkene har like mange funksjoner som de store.

Lap-knappen

Lap er engelsk for runde, og funksjonen er en viktig del av løpeklokken. Knappen skal være stor og lett å treffe. Lap-knappen bruker du til å dele opp treningsturen i forskjellige deler (runder), blant annet når du trener intervaller. Da skal du kunne trene både raske og rolige runder.

Start/stopp-knappen

Start/stopp-knappen er viktig og brukes til å starte og stoppe tidtakingen. Du skal ikke kunne bomme på den når du for eksempel må stoppe ved et lyskryss. Tip: Klokken kan godt gi fra seg et tydelig pip når knappen trykkes inn.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: