Test av treningsklokker
Test av treningsklokker

Vi har testet 12 treningsklokker. Se den beste treningsklokka her.

Stor test av treningsklokker

En treningsklokke er genialt utstyr som holder deg motivert og oppdatert på formen din og forbedringene dine. Vi har testet 12 treningsklokker - her er dommen!

31. oktober 2016

Test av treningsklokker

Treningsklokkene i dag kan mye mer enn for bare noen få år siden. Da var de klumpete dingser man bare tok på når man skulle ut og trene. Sånn er det ikke lenger.

Stort sett alle klokkene i testen er moderne modeller som du også vil kunne bruke og ha nytte av i det daglige. For ikke bare kan klokka hjelpe deg når du trener; den kan for eksempel også registrere hvor godt du sover og hvor mye du beveger deg i det daglige.

De fleste klokkene har også smartbeskjeder. Det betyr at du på klokka kan lese SMS-er og se hvem som ringer, bare du har paret den med smarttelefonen din.

Markedet for treningsklokker er dominert av Garmin. Slik har det vært lenge, men det er et par konkurrenter som stadig holder koken, og viser at ting kan gjøres annerledes – og ikke minst billigere.

Garmins klokker er fortsatt blant testens beste, men de er også dyre og bruker alle noenlunde samme grensesnitt. Så hvis budsjettet er begrenset eller du ikke vil ha Garmins bruker- flate, bør du se etter noe annet.


Treningsklokker under 3000 kr

Prisen for en GPS-klokke starter ved rundt 1500 kr for de enkleste. Her får du fart, distanse og av og til puls, og det vil faktisk være nok for mange mosjonsløpere. 

Beveger du deg opp i den øvre enden av kategorien, får du superavanserte klokker som nesten kan like mye som toppklokkene. Det vil riktignok ofte være snakk om eldre modeller med dårligere skjerm enn de aller dyreste og nyeste.


TOMTOM RUNNER 2 CARDIO + MUSIC

Pris: 2.400 kr. Håndleddspuls: Ja Aktivitetsmåler: Ja Smartbeskjeder: Nei Stegfrekvens: Nei Hovedtrekkene i testen av lillebroren Runner 2, som du finner på neste side, gjelder også for denne klokka. Grensesnittet og funksjonene er de samme. Men i motsetning til den helt enkle modellen, har denne versjonen en musikkfunksjon og en innebygget pulsmåler på håndleddet. La oss ta pulsfunksjonen først. Den fungerer på nivå med de andre håndleddspulsmålerne i testen, og når du er ute og trener, kan du få pulsdataene presentert på flere forskjellige måter. Blant annet er det en god og oversiktlig funksjon hvor du kan se hvor lenge du har vært i de enkelte pulssonene. Musikkfunksjonen er mindre vellykket. Egentlig er det ikke annet enn en gammeldags MP3-spiller med bare 3 GB plass til å legge inn sanger. Klokka er ikke kompatibel med verken Spotify eller andre streamingtjenester, og det virker ganske bakpå. Det er derimot positivt at den kommer med et par glimrende trådløse Bluetooth-hodetelefoner. Konklusjon: Brukbar nybegynnerklokke, som i denne versjonen kommer med et par gode trådløse hodetelefoner. Nerdefaktor: 3/10 Funksjon under trening: 5/10 App: 3/10 Stjerner: 3/6

POLAR M400 - Godt kjøp

Pris: 1.600 kr. Håndleddspuls: Nei Aktivitetsmåler: Ja Smartbeskjeder: Ja Stegfrekvens: Ja Polar har alltid vært gode på å lage treningsklokker med gode pulsfunksjoner. Det er de fortsatt. M400 er lillebroren til de to andre Polar-klokkene i testen. Pulsfunksjonene er fortsatt helt på topp, og når du trener får du fin informasjon om hvilke pulssoner du ligger i, og hvor lang tid du har vært i de forskjellige sonene. Klokka er dessuten enkel å betjene og finne fram i og stilig laget med flott finish og fri for enhver billig plastfølelse. Funksjonene er mange og gode i forhold til prisen. Polar får også pluss for en formtestfunksjon som er innebygget i klokka. Hvis man tar den med jevne mellomrom, får man en klar fornemmelse av om det går bedre eller dårligere med formen. Når det er sagt, merker man tydelig at denne Polar-klokka har noen år på baken. Skjermen er liten, bare i svart-hvitt og burde hatt bedre oppløsning. Smartbeskjedfunksjonen, hvor man kan lese SMS-er og andre beskjeder fra mobilen, er også dårligere enn hos konkurrentene. Konklusjon: Solid treningsklokke med gode pulsfunksjoner og rimelig pris, men man merker at den ikke er helt ny. Nerdefaktor: 7/10 Funksjon under trening: 8/10 App: 7/10 Stjerner: 4,5/6

TOMTOM RUNNER 2

Pris: 1.500 kr. Håndleddspuls: Nei Aktivitetsmåler: Ja Smartbeskjeder: Nei Stegfrekvens: Nei Runner 2 er en løpeklokke som går andre veier enn konkurrentene. Du styrer ikke klokka ved hjelp av knapper eller touchskjerm, men på en trykkbar liten firkant som sitter nede på remmen. Det er ikke noen supergod løsning, men man venner seg til det. Runner 2 er enkel å komme i gang med. Du får tydelige instrukser på skjermen, og du kan raskt legge ut på løpetur med den uten å måtte lese tykke manualer. Skjermen er liten, og mens det primære datafeltet er lett å lese, er de to sekundære feltene lovlig små. Den fungerer best i dagslys. I mørket kan det bli et problem hvis man vil ha lys på skjermen, for man må holde håndflaten over skjermen for å aktivere lyset. Det er samme funksjon som markerer en runde, så resultatet er altså at klokka registrerer at du har løpt en runde når man aktiverer lyset. Det er helt håpløst! Runner 2 fås i en rekke utgaver med flere funksjoner, for eksempel også enkle svømme- og sykkelfunksjoner. Den nyeste modellen med innebygget musikkspiller er testet på forrige side. Konklusjon: En brukbar nybegynnerklokke til mosjonsløpere, men konkurrentenes alternativer i prisklassen er bedre. Nerdefaktor: 3/10 Funksjon under trening: 5/10 App: 3/10 Stjerner: 2,5/6

GARMIN FORERUNNER 230 - Testvinner under 3000kr

Pris: 2600 kr. Håndleddspuls: Nei Aktivitetsmåler: Ja Smartbeskjeder: Ja Stegfrekvens: Ja Denne klokka er helt identisk med Garmins Forerunner 235. Den har bare ikke innebygget pulsmåling på håndleddet. Alle de gode tingene som er å si om 235, gjelder derfor også her, og vil du ha pulsmåling på treningsturen, kan du bare pare 230 med et pulsbelte, så får du faktisk også en mer nøyaktig og raskere pulsmåling enn med håndleddspulsen på 235. I forhold til de dyrere modellene i serien, 735XT og 630, er det noen få mangler når det gjelder mer avanserte funksjoner. For eksempel har ikke 235 og 230 virtuell partner/racer-funksjonen som gjør at du kan løpe om kapp med dine egne tidligere prestasjoner på en gitt rute. Funksjonen gjør at du underveis på ruta kan se på klokka om du er foran eller bak i forhold til prestasjonen du konkurrerer mot. Det mangler også avanserte løpestilsfunksjoner. Når det er sagt, er denne klokka en fantastisk løpeklokke med enkel brukerflate og mange gode og avanserte funksjoner, som passer godt til både nybegynnere og mer ambisiøse løpere. Konklusjon: En gjennomført løpeklokke som er enkel å bruke, og som har mange fine funksjoner. Nerdefaktor: 3/10 Funksjon under trening: 7/10 App: 7/10 Stjerner: 4,5/6

Sterkt nedsatt: Garmin Runner 10

GARMIN FORERUNNER 25

Pris: 1.400 kr. Håndleddspuls: Nei Aktivitetsmåler: Ja Smartbeskjeder: Ja Stegfrekvens: Ja Forerunner 25 er langt mindre avansert enn mange av storesøsknene fra Garmin, men den har rikelig med funksjoner til de mindre ambisiøse løperne. Det er ikke så mange innstillingsmuligheter i klokka, og på den lille skjermen kan du bare se to datafelter om gangen. Men det gjør egentlig ikke så mye, for da unngår man å gå seg bort i all informasjonen. Du kan bruke en av de fire knappene til å markere runder, noe som er bra hvis man for eksempel trener intervaller. Det gjør klokka også interessant for de litt mer ambisiøse. Legg til at displayet er tydelig, og at klokka kan måle daglig aktivitet og stegfrekvens. Klokka er dessuten veldig enkel å bruke og betjene på løpeturen. Selve betjeningen er bedre her enn for eksempel TomToms Runner 2 i samme prisklasse. Ikke ta feil av klokka, den har funksjoner nok til at du kan fortsette å bruke den hvis ambisjonsnivået stiger. Man kan ikke påstå at det er en flott og stilig klokke, men rent funksjonelt er den glimrende. Konklusjon: Forerunner 25 har rikelig med funksjoner til de fleste løpere og er enkel å betjene. Nerdefaktor: 2/10 Funksjon under trening: 7/10 App: 7/10 Stjerner: 4/6


Treningsklokker over 3000 kr

Legger du en del penger på bordet, får du som regel nyere, mer avanserte GPS-klokker. De skiller seg ut fra de eldre ved å ha bedre skjerm i farger og med super oppløsning. Du får også flere funksjoner som for eksempel kadensmåler og håndleddspuls. Samtidig er mange av klokkene multisportsklokker, som både kan brukes til løping, sykling, svømming, osv. 

Garmins klokker er dessuten kompatible med Garmins Connect IQunivers, hvor du kan laste ned ekstra funksjoner til klokka, hvis du føler du mangler noe. Det kan for eksempel være et nytt utseende eller en helt ny treningsfunksjon.


SUUNTO AMBIT3 VERTICAL

Pris: 4000 kr. Håndleddspuls: Nei Aktivitetsmåler: Ja Smartbeskjeder: Ja Stegfrekvens: Ja Klokka har testens lekreste finish. Den er rett og slett utrolig eksklusivt laget, med mange flotte detaljer. Det oser av kvalitet. Innvendig har klokka også mye å by på. Det er et hav av funksjoner, og som en av få klokker i testen har den innebygget barometrisk høydemåler, så man kan måle helt nøyaktig hvor mange høydemeter man forserer på løpe- eller sykkelturen. Klokka har også mange treningsfunksjoner og kan presentere data på et utall ulike måter, mens man for eksempel er ute og løper, og vurdert etter antall funksjoner får du virkelig mye for pengene. Det er riktignok ikke alle disse funksjonene som er like lette å bruke. For eksempel er smartbeskjedfunksjonen, hvor man kan lese SMS-er og se på skjermen hvem som ringer, blant testens mest tungvinte. Skjermen er heller ikke helt god. Den er veldig vanskelig å lese av hvis man bare ser litt skrått på den, og det gjør man jo fort på løpeturen når man bare skal kaste et raskt blikk på klokka. Konklusjon: En flott klokke med lekker finish og masse funksjoner, men brukervennligheten og skjermen kunne vært bedre. Nerdefaktor: 8/10 Funksjon under trening: 5/10 App: 6/10 Stjerner: 4/6

POLAR M600

Pris: 3600 kr. Håndleddspuls: Ja Aktivitetsmåler: Ja Smartbeskjeder: Ja Stegfrekvens: Ja Polars splitter nye klokke M600 er egentlig mer en smartklokke med avanserte treningsfunksjoner enn en treningsklokke. Det har sine fordeler og sine ulemper. Fordelene først: Klokka er basert på en Android-plattform. Det betyr at den fungerer med tredjepartsapper som for eksempel Strava, Google Maps, Weatherchannel og mange, mange flere. Dermed kan du få masse info direkte på den lille, men svært tydelige og lyssterke touchskjermen. Klokka kommuniserer også svært godt med telefonen, og du kan ikke bare lese e-post og SMS, du kan også besvare dem med stemmestyring! Klokka kan til og med lagre og spille musikk. Men de mange smarttelefon-funksjonene koster på treningsfronten. Klokka kan mye, og GPS-en og håndleddspulsen er blant de beste i testen, men den savner sentrale funksjoner som høydemåler og virtuell partner. I tillegg er den litt vanskelig å betjene under bruk. Det er knapper, men de er trege, og berøringsskjermen som også må brukes er trøblete å betjene når pulsen er høy og svetten drypper. Konklusjon: Som smarttelefon med treningsfunksjoner er klokka meget bra. Som ren treningsklokke er andre modeller bedre. Nerdefaktor: 7/10 Funksjon under trening: 6/10 App: 7/10 Stjerner: 4,5/6

GARMIN FORERUNNER 235 - Testvinner over 3000kr

Pris: 3600 kr. Håndleddspuls: Ja Aktivitetsmåler: Ja Smartbeskjeder: Ja Stegfrekvens: Ja Garmins 235 er en god løpeklokke til dem som også vil ha en aktivitets- og søvnmåler i hverdagen. For klokka fungerer nemlig til alt. Den er spekket med funksjoner, og den svært tydelige skjermen presenterer alt klart og skarpt på løpeturen. Den har dessuten egne knapper til for eksempel rundetider, noe som gjør det enkelt å betjene klokka i farta. Håndleddspulsen fungerer OK, men som alle andre håndleddspulsmålere reagerer den tregt på svingninger og faller ut flere ganger. Gidder du ikke bruke det, kan du fortsatt bruke klokka sammen med et pulsbelte. Via Garmin Connect – eller direkte på klokka – kan du skreddersy treningsøktene, og klokka veileder deg gjennom hele treningen, dels ved beskjeder på skjermene, dels via vibrasjoner og lyder, hvis du stiller inn klokka til det. Klokka mangler riktignok noen mer avanserte løpefunksjoner som virtuell partner, så du kan konkurrere med deg selv på tidligere løpeturer. Men for de aller fleste løpere vil det være en perfekt klokke. Konklusjon: En super løpeklokke som virker med en gang. Skjuler en masse avanserte funksjoner. Nerdefaktor: 3/10 Funksjon under trening: 7/10 App: 7/10 Stjerner: 5/6

GARMIN FORERUNNER 735XT

Pris: 4800 kr. Håndleddspuls: Ja Aktivitetsmåler: Ja Smartbeskjeder: Ja Stegfrekvens: Ja 735XT ligner til forveksling Forerunner 235 og 230. Men 735XT skjuler noe ekstra. Klokka er utviklet til triatlonfolket, så den kan for eksempel også brukes til svømming. Klokka måler hvor langt du svømmer, og teller svømmetakene dine. Den har også en spesiell triatlonfunksjon, hvor du med et enkelt trykk skifter idrettsgren, og klokka holder samtidig øye med hvor lang tid du bruker i skiftesonene. Alt virker fortreffelig og er enkelt å få til. Selv om klokka således appellerer mest til triatlonutøvere, vil ambisiøse løpere også få mye ut av den. For klokka har alle de avanserte løpefunksjonene man savner i noen av Garmins billigere klokker, som for eksempel virtuell partner. Klokka er riktignok dyr, og pulsmåleren er beheftet med den samme usikkerheten som i de billigere Garmin-klokkene med håndleddspuls. En barometrisk høydemåler savner vi også i denne prisklassen, og så er det litt kjedelig at den nye toppmodellen har samme kasse og utseende som de eldre mellomklasseklokkene. Konklusjon: En svært god klokke til triatlonfolket, og klokka har også mye å by på til ambisiøse løpere og syklister. Nerdefaktor: 7/10 Funksjon under trening: 8/10 App: 7/10 Stjerner: 5/6

POLAR V800

Pris: 4400 kr. Håndleddspuls: Nei Aktivitetsmåler: Ja Smartbeskjeder: Ja Stegfrekvens: Ja Denne klokka har de samme funksjonene som M400, i tillegg til en del flere som til dels rettferdiggjør den høye prisen. Blant annet kan klokka brukes til triatlon, da man kan skifte sportsgren med et enkelt trykk. V800 kan også brukes når du svømmer, hvor klokka teller svømmetakene og måler distansen. En spesielt god funksjon er klokkas innebygde restitusjonsstatus. Her kan du se om du er klar til trening eller om du kanskje bør vente til i morgen. Klokka har også innebygget trykkfølsom høydemåler, så du helt nøyaktig kan se hvor mange høydemeter du får ut av en treningstur. Designet er også litt mer eksklusivt med for eksempel svarte knapper i stedet for de sølvfargede på M400. Rent funksjonelt er V800 en fantastisk treningsklokke, men i likhet med lillebroren lider den av at den ikke er helt ny. Flere av de andre klokkene i testen gir like mye informasjon, men presenterer det langt flottere enn den lille, svart-hvite skjermen på V800 er i stand til. Og så er prisen altså ganske høy. Konklusjon: Mange gode funksjoner, som lider av å bli presentert på den lille skjermen. Ganske dyr. Nerdefaktor: 9/10 Funksjon under trening: 8/10 App: 7/10 Stjerner: 4,5/6

GARMIN F?NIX 3 SAPPHIRE HR - Vår favoritt

Pris: 6200 kr. Håndleddspuls: Ja Aktivitetsmåler: Ja Smartbeskjeder: Ja Stegfrekvens: Ja Denne stilige klokka oser av overskudd og kan alt. Skulle du lykkes med å finne en funksjon du savner, er det sannsynligvis en som har laget et lite program du laster ned til klokka, eller du kan selv kaste deg ut i å programmere funksjonen. Denne klokka er ikke førstevalget for avslappede mosjonsløpere som bare har behov for å vite hvor langt og raskt de løper. Denne treningsklokka er kjempedyr og superavansert. Men er du et friluftsmenneske som både har behov for å finne veien i marka og trener sykling, løping, triatlon, står på ski eller noe annet, kan denne klokka alltid hjelpe deg. Den er også ganske fint designet og utført og kan dermed også brukes til hverdags. Du skal riktignok være klar over at klokka er ganske stor og tung, noe enkelte kan synes er sjenerende på for eksempel lengre løpeturer. På plussiden teller det at F?nix 3 Sapphire som den eneste av Garmins klokker har innebygget barometrisk høydemåler. Skjermen er også klar og tydelig. Konklusjon: Fantastisk klokke som kan alt. Stilig laget og spekket med funksjoner – men den er stor og dyr! Nerdefaktor: 10/10 Funksjon under trening: 7/10 App: 7/10 Stjerner: 5/6

GARMIN FORERUNNER 630

Pris: 4100 kr. Håndleddspuls: Nei Aktivitetsmåler: Ja Smartbeskjeder: Ja Stegfrekvens: Ja Er du glad i touchskjerm, er denne klokka det riktige valget i Garmin-universet. For skjermen er det som skiller 630-klokka fra de andre Garmin-modellene, som den til forveksling ligner. Og ja, det er enklere å betjene en rekke ting med touchskjerm. Vil du endre et datafelt mens du er ute på løpeturen, holder du bare fingeren nede på datafeltet, og så får du med det samme adgang til menyen. Men berøringsskjermen gjør også at du av og til ufrivillig kommer til å avslutte en treningstur midt i. Klokka er i den dyre enden av skalaen og også spekket med funksjoner, men savner multisports- og svømmefunksjonene fra for eksempel 735XT. Ambisiøse løpere får derimot alt hva han eller hun kan drømme om, blant annet virtuell partner-funksjonen, hvor du kan konkurrere mot dine egne tidligere prestasjoner, samt avanserte løpestilsfunksjoner. I likhet med de andre Garmin-klokkene i denne serien er skjermen enkel og tydelig å lese av på løpe- eller sykkelturen. Konklusjon: Vil du ha touchskjerm og løpestilsfunksjoner, er klokka et godt valg. Hvis ikke, velg de billigere FR 235 eller 230. Nerdefaktor: 6/10 Funksjon under trening: 8/10 App: 7/10 Stjerner: 4,5/6

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: