Klær for kaldt vær: I langrennsløypa

Her ser du hvordan du kler deg for treningsturer i mange kuldegrader.

23. november 2010

Lue

Se etter: God beskyttelse av ørene og at den er god og varm.

Funksjon: Luen skal holde deg varm og tørr. Mange velger en ullue, men også luer i moderne svettetransporterende materialer fungerer fint, særlig når det ikke er altfor kaldt, og ved høyere intensitet.

Briller

Se etter: Wrap around-design skjermer mot lys fra sidene.

Funksjon: Brillene skal beskytte mot kald fartsvind. Samtidig er det viktig at du beskyttes mot skarpt lys og reflekser fra is og snø, også fra sidene, når solen skinner.

Undertrøye

Se etter: Maksimal svettetransport, gjerne via luftige nettingpaneler. Det skal ikke være sømmer på skuldrene hvis du har tenkt å ha med deg ryggsekk.

Funksjon: Svetten skal transporteres vekk fra kroppen. Derfor er det viktig at plagget er laget i fibre som både er vannavvisende og lar svettedampen passere. Velg gjerne en kortermet variant, ettersom armene har lett for å bli for varme.

Underbukse

Se etter: Svettetransporterende materialer, flate sømmer og eventuelt et vindtett lag på forsiden.

Funksjon: Den skal holde deg tørr rundt underlivet ved å flytte svetten effektivt ut til neste lag. Samtidig er det viktig at den ikke gnager og irriterer. Helst skal den også ha en viss vindtetthet. Avhengig av været og intensiteten kan underbuksen godt være kort, ¾-lang eller lang.

Sokker

Se etter: Et skaft som når opp over ankelen, i tillegg til forsterkninger ved tå, hæl og vrist.

Funksjon: Holder føttene tørre og varme, og beskytter mot det trykket som oppstår når du går langrenn.

Jakke

Se etter: God avskjerming ved håndleddene, ventilert rygg og vindtett front.

Funksjon: Det er først og fremst viktig å holde den kalde vinden fra kroppen, og snø skal ikke trenge inn. Det betyr at plagget må være tett ved halsen, livet og håndleddene.

Mellomlag

Se etter: Kroppsnært snitt, tette ermeåpninger.

Funksjon: Mellomlaget skal varme, og særlig rundt kroppskjernen. Samtidig er det viktig at svetten transporteres til neste lag. Ull kan være et godt valg fordi fibrene varmer også når de er litt fuktige.

Hansker

Se etter: Vindtette materialer, slitesterk håndflate med god friksjon og et tettsittende skaft som dekker håndleddet.

Funksjon: Hendene skal holdes varme, primært ved å holde vinden ute, men også ved at snø og sludd preller av – og eventuelt ved å samle fingrene i en vott. Det er også viktig at hanskene er formskåret, slik at du får et naturlig grep rundt skistaven.

Bukse

Se etter: Vindtett front samt korrekt anatomisk snitt og smidige materialer som gir god bevegelsesfrihet.

Funksjon: Skal holde deg varm, men uten å hemme bevegelsesfriheten. Til mosjonsbruk holder det lenge hvis et vindtett lag hjelper med å stoppe vinden. Pusteevnen er likevel viktig for å holde huden tørr.

Støvler

Se etter: Sålen skal være fleksibel, men likevel ha god vridningsstivhet slik at den ikke kan vris i lengderetningen.

Funksjon: Den fleksible sålen sikrer et kraftig fraspark, mens stivheten i lengderetningen gjør at sålen ikke vrir seg. Dermed har du god kontroll og styring med forfoten.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: