Slik velger du skistøvler

For en langrennsløper er skistøvlene minst like viktige som skiene for at utbyttet i løypene skal bli optimalt. En skistøvel som sitter som støpt og fungerer perfekt, gjør skitreningen morsommere og mer effektiv. Det er viktig å prøve seg frem til du finner den rette i utstyrsjungelen, men her får du tipsene som gjør valget enklere.

Overdel Overdelen skal beskytte mot både snø og vann. Det er også viktig at den ikke blir for varm, slik at du blir svett på føttene. Et funksjonelt og pustende materiale gir bedre komfort når du trener.

Tips: Hvis du går opp løypene selv, er det lett å bli våt og kald på føttene hvis ikke støvlene er utstyrt med en vanntett membran. Ett alternativ er å kjøpe et par såkalte gaiters, som er en slags kalosje.

Hælspenne En justerbar hælspenne fordeler trykket jevnt over hælpartiet og bidrar til bedre komfort.

Tips: Sjekk i butikken at spennen sitter skikkelig.

Polstring For å unngå gnagsår og blemmer er det viktig med skikkelig polstring. Ettersom kroppsvarmen gjør at polstringen former seg etter foten, er det ikke så farlig om støvelen føles litt trang til å begynne med.

Tips: Polstringen tilpasser seg etter hvert, selv om støvelen kan føles litt trang når den er ny. Men kjenn etter at fôret ikke lar seg bevege. I så fall er det nemlig en viss fare for at det bretter seg, og det kan føre til gnagsår og blemmer på skituren.

Lukning En del skistøvler har bare en enkel spenne som lukker støvelen, mens andre har vanlige skolisser. Snøringen eller spennen er som regel godt beskyttet av et overtrekk med glidelås.

Tips: Stram lukningen passe hardt, og avslutt med en dobbeltknute. Noen støvler har hurtigsnøring som gjør det lettere å ta dem på og av.

Passform Støvelen skal føles behagelig med én gang du tar den på deg. Da blir også skiopplevelsen mye bedre enn med en støvel som ikke sitter optimalt.

Tips: Tærne skal ligge an mot skotuppen når du står med rette ben. Når du bøyer knærne, skal det meste av trykket mot tærne bli borte, men tærne skal fortsatt ha kontakt med støvelen.

Binding I dag er det to systemer som dominerer, nemlig Rottefellas New Nordic Norm (NNN 3) og Salomons Nordic system (SNS system) – begge er stabile og gode.

Tips: Se under støvelen, slik at du er sikker på at sålen passer til bindingen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: