Slik velger du sportsbriller

Her får du noen enkle kjøpsråd som hjelper deg å velge nøyaktig den brillen som passer til dine behov – og ikke minst til din fysiognomi.

Ergonomi Selv i de lavere prisklassene bærer sportsbrillene preg av at produsentene forsøker å designe brillene mest mulig strømlinjet og aerodynamisk. Det betyr at de fleste modellene har en ”wrap-around”-design som gjør at ramme og glass sitter tett på ansiktet.

TIPS: Den aerodynamiske utformingen kan gå utover passformen, så prøv brillen, og legg for eksempel merke til om glassene kommer for nær øynene.

Sklisikker gummi Brillen skal fungere når du trener og er fysisk aktiv, og derfor skal den også sitte godt når det er varmt og svetten siler. Derfor har man brukt spesialgummi, som faktisk sitter bedre når den er fuktig, på stenger og neseklemme.

TIPS: Ikke bare materialet, men også utformingen og antall riller i gummien får brillen til å sitte som den skal.

Luftstrøm Sportsbrillen skal ikke bare fungere som solbrille; den skal også gi effektiv beskyttelse mot vind og insekter, støv og fremmedlegemer som greiner, buskas og annet som man lett kommer i kontakt med når man trener i skogen. Ved å holde vinden unna øynene sørger brillene for at du hele tiden ser klart, og du slipper tårefylte, slitne og rødkantede øyne.

TIPS: Pass på å sjekke om det finnes reserveglass hvis uhellet skulle være ute, og du mister eller ødelegger et glass.

Glass Den viktigste delen av en brille er selvsagt glassene. Det er glasset som avgjør hvor godt brillen beskytter øynene mot lys. Mange briller leveres med to eller flere glass som kan byttes etter behov og lysforhold. Du kan også velge fotokromatiske glass som blir gradvis mørkere jo skarpere lyset er.

TIPS: Du bør ha minst to forskjellige glass til brillen: En til solskinn og en til gråvær.

Neseklemme Det nest viktigste kontaktpunktet på en sportsbrille er nesen, der neseklemmen ligger an mot ansiktet. På de letteste brillene består neseklemmen av en tynn gummilist, mens de mest avanserte modellene har neseklemmer i flere størrelser. Ofte er de også bøyelige, slik at de kan tilpasses formen på nesen.

Lengden på stengene Stengene er den største og viktigste kontaktflaten mot hodet og helt avgjørende for hvor godt brillen sitter. Ofte er stengene avrundet slik at de går ned bak øret.

TIPS: Selv et lett trykk mot de følsomme punktene bak øret kan over tid forårsake hodepine. Pass på at stengene ikke klemmer.

Tilpasning De fleste produsentene gjør et stort poeng av at det er mulig å tilpasse og justere brillene. Derfor benyttes ofte svært fleksible materialer til neseklemmer og stenger, slik at de kan bøyes og justeres til de passer perfekt.

Vekt De letteste løpebrillene veier helt ned mot 17 gram, mens en robust sykkelbrille godt kan veie vesentlig mer. Vekten er én av faktorene som avgjør hvor godt brillen egner seg til ulike bruksområder. De letteste er best til aktiviteter der kroppen er mye i bevegelse, for eksempel når du løper. Vekten er mindre viktig når du sykler.

TIPS: Jo lettere brillen er, desto mer komfort går du glipp av i form av for eksempel gummi på kontaktflatene.

Størrelsen Både bredden og dybden på brillen kan variere med flere centimeter og er helt avgjørende for hvor godt den sitter. Omkretsen på akkurat ditt hode passer neppe til alle sportsbriller.

TIPS: Prøv flere størrelser, eventuelt av samme modell, slik at du kjenner nøyaktig hvilken brille det er som sitter optimalt.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: