Mann med sportsbriller
© iStock

Sportsbriller: Budsjett vs. luksus

Prisen på et par sportsbriller kan variere fra 200 til flere tusen kroner. Vi har sjekket hva du kan forvente deg hvis du graver dypt nok i lommeboka.

7. juni 2017 av Simon Weisdorf

Billig eller dyrt?


1. Materialer

Selv om det alltid vil være unntak, er det en klar sammenheng mellom kvalitet og pris. Jo dyrere briller du velger, jo bedre og mer solide materialer vil de som regel være laget av, og desto mer forseggjort er som regel designet og detaljene. Det siste kan både ses og merkes i for eksempel hengslene og presisjonen i overgangen mellom ulike materialer, for eksempel hvordan linsene sitter og om det er gummiinnsatser i brillestengene.

2. Funksjoner

Vi stiller et grunnleggende krav til alle brillene i testen: De skal kunne justeres, slik at de sitter komfortabelt uansett størrelsen på nesa, høyden på kinnbeina eller avstanden mellom ørene. Opererer du i den dyrere enden av skalaen, bør du også kunne forvente at utsyn, dugging, ventilasjon og vindbeskyttelse er grundig gjennomtenkt. Er linsene utskiftbare, bør mekanismen være velfungerende og solid.

3. Linser

Kvaliteten på linsene er en historie for seg. Det er enorme forskjeller i optisk kvalitet mellom billige og dyre linser, for eksempel i farge- og detalj­gjengivelsen og synlige forvrengninger, spesielt i buede linser. I det dyre segmentet kan du også forvente høyere motstands­dyktighet overfor riper, samt god antiduggbehandling. Fotokromatiske linser, som endrer farge etter lyset, finnes også primært i den dyre enden av skalaen.

4. Tilbehør

Det er standard at det ligger en myk oppbevaringspose, som også kan fungere som pusseklut, i pakken. Fra og med mellomklassen (i denne testen) kan du også forvente et hardt brilleetui til oppbevaring, og kvaliteten på etuiet stiger som regel i takt med prisen. I tillegg vil det ofte følge med ekstra gummideler i forskjellige størrelser som supplement til de innebygde justeringsmulighetene i brillene. 

Tren i behagelige materialer

I denne utgaven av Aktiv Trening har vi testet og anmeldt markedets beste sportsbriller. Akkurat nå får du tre numre av Aktiv Trening + en treningstrøye i super kvalitet for bare 89,- NOK. Her kan du se tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: