Mann trener styrke i t-skjorte fra Craft
© Craft

Test av treningstrøyer for kvinner og menn

En T-skjorte er ikke bare en T-skjorte. Det er helt klart etter at vårt testpanel har slitt, svettet og testet en rekke av sesongens beste tekniske trøyer til styrketrening. Her ser du hvilke T-skjorter som fikk fram smilet.

16. februar 2018 av Niels Christian Thalund & Lasse Lyhne

De beste trøyene for en svett trening

Der langt fra klassiske tunge bo­mulls-T-skjorter til moderne, super­funk­sjo­nel­le overdeler som er skapt for svettedryppende trening i treningslokaler som ofte er varme og har dårlig luft – spesielt når det handler om tekniske parametere som for eksempel svettetransport, elastisitet, spesialisert passform, innebygget ventilasjon og støtte.

Men hvis man bare henger seg opp i utseendet, er forskjellen vanskelig å få øye på. For en stor del av den nye generasjonen treningstrøyer er til forveksling like de gamle oldschool-trøyene. Produsentene har i mange tilfeller bevisst gått for en «casual look» med et snitt og til og med samme myke stoffopplevelse som i de gammeldagse bomulls-T-skjortene. I disse trøyene er funksjonaliteten «bygget inn» i de tekniske fibrene, diskrete innlagte soner og gjennomtenkte snitt.

Den utviklingen har vi ikke noe å utsette på, for i våre øyne ender forbrukerne med det beste fra begge verdener: ypperlig funksjonalitet og bra utseende.

T-skjorter for ham

Newline - Imotion Tee

Newline - Imotion Tee

Pris: 399 kr.

Stoff: 100 % polyester.

Info: newlinesport.com

Danske Newline har etter hvert kommet med spennende, nyskapende kolleksjoner, uten å gi slipp på funksjonaliteten (i hvert fall i de fleste plaggene). Imotion-trøya er også ganske annerledes enn de fleste modellene i testen.

Det er framfor alt det spesialbehandlede polyesterstoffet som utgjør forskjellen. Innsiden har et svampaktig, bølgende mønster som gir en enestående mykhet mot huden. Det ligner veldig på gammeldags, tykk bo­mull, men her snakker vi altså om hundre prosent polyester, som transporterer svetten bra fra huden.

Men det behagelige, bomullsaktige stoffet er også det største minuset, for selv om ryggpartiet er tynn, luftig mesh, oppleves T-skjorta veldig fort altfor varm i treningslokalet. Det samme gjelder hvis Newline har hatt sommer og varme forhold i tankene.

Det kantede, kreative designet rundt halsåpningen – nesten som en V-hals – er nok en smakssak. Men sømmene, som både er lagt foran og bak skuldrene, er godt plassert og sjenerer ikke. Bevegelsesfriheten er også upåklagelig.

Testvinneren er ...

Under Armour - Threadborne seamless

Under Armour - Threadborne seamless

Pris: 499 kr.

Stoff: 51 % polyester, 49 % nylon.

Info: underarmour.com

Den mer funksjonelt oppbygde Threadborne Seamless er materialmessig løst ganske annerledes enn den billigere lillebroren i testen (Threadborne Fitted). Fremfor alt er ryggpartiet, sidene og skulderpartiet i et svært finmasket nettingstoff, noe som sikrer en behagelig luftig og pustende opplevelse.

Komforten er også meget god, med mindre dominerende fireveisstretch, og et ganske klassisk semiløst snitt som bidrar til den luftige følelsen rundt huden.

Svettetransporten er godkjent, uten at man føler seg knusktørr (noe som heller ikke er ønskelig). Det betyr også at den ellers lette trøya ikke føles våt eller tung underveis.

At Under Armour selv kaller den «nesten uten sømmer», er kanskje å overdrive, da den har omtrent like mange sømmer som de fleste av T-skjortene i testen. Men sømmene er flate og velplasserte, så de sjenerer ikke i det hele tatt.

Et stort pluss er også den smale, myke og elastiske åpningen i halsen, som er superbehagelig. God løsning!

T-skjorter for henne

Craft core seamless

Craft - Core seamless

Pris: 399 kr.

Stoff: 70 % polyester, 30 % polyamid. 

Info: craftsportswear.com

Designet løftet noen øyenbryn hos testerne med en gang, men på kroppen opplevde de at den så bedre ut enn først antatt. Funksjonaliteten fikk også generelt positive tilbakemeldinger.

Designet gir et fint, feminint utseende, mens stoffet oppleves veldig glatt og litt tykkere enn flere av de andre modellene. De markante ventilasjonssonene med større og mindre perforering i både front, sider og rygg setter også sitt tydelige preg på trøya. Materialet er svært elastisk, og i tillegg til flate sømmer ved skuldre og under armene er T-skjorta sømløs, og vi merket heller ikke noen friksjon ved diverse øvelser.

Snittet er kroppsnært, men det er ikke noe som strammer. Ermene sitter litt løsere, og det er behagelig. I tillegg går den langt ned over baken, noe mange nok vil sette pris på.

Bevegelsesfriheten er tipp topp – T-skjorta følger kroppens bevegelser – og pusteevnen og svettetransporten fungerer upåklagelig. Etter lang tids heftig svetting begynner trøya riktignok å bli fuktig, men den føles fortsatt verken tung eller klam mot huden.

Testvinneren er ...

Peak performance Epic Long-sleeved Top

Peak performance - Epic Long-sleeved Top

Pris: 700 kr.

Stoff: 100 % polyester.

Info: peakperformance.com

Designerne hos svenske Peak Performance har virkelig truffet med denne ultralette, langermede treningstrøya. Samtlige testere kårer faktisk Epic som sin klare favoritt.

Stoffet er tynt, glatt og elastisk hele veien rundt, nærmest med en silkeaktig følelse. En fiks og elegant detalj er den gjennomgående «luftkanalen» ned gjennom hele ryggpartiet. T-skjorta sitter tett rundt armene og litt løsere rundt kroppen. Ermene er litt forlenget og har tommelhull, halsen er ganske åpen, men ikke dyp. Alt i alt sitter den godt, behagelig og superlett på kroppen. Du merker nærmest ikke at du har den på.

Bevegelsesfriheten er helt på topp. Ingenting strammer – heller ikke ermene, selv om de sitter tett – og trøya følger kroppens bevegelser tett. Pusteevnen er super, og svetten ledes effektivt bort fra kroppen, også når man svetter mye. Ved lang tids heftig svetting blir overdelen fuktig, men ikke tung eller klam mot huden, og den tørker også lynraskt. 

Les hele vår test av T-skjorter til trening på vår online-plattform Wype, der du også kan gå inn og lese de nyeste utgavene av Aktiv Trening. Du får den første måneden GRATIS, så du kan prøve de mange, nye mulighetene uten omkostninger. Her kan du lese mye mer. 

Flytter du treningen utendørs, så bør du sjekke denne flotte treningsjakka. 

Redaksjonen anbefaler: Flott løpejakke

Løp gjennom kulde og vind med Aktiv Trening. Akkurat nå ønsker vi nye lesere velkommen med en løpejakke fra Diadora sammen med tre numre av Aktiv Trening for kun 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto og ekspedisjon). Jakka kan dras helt opp i halsen og har meshpaneler i nakken, under armene og nedover ryggen, noe som gir en naturlig utlufting så du ikke koker over på løpeturen. Panelene gir også jakka super mobilitet og bevegelighet, for det finnes lite som er verre på løpeturen enn å slåss mot en jakke med dårlig passform. Her kan du lese mer om tilbudet..

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: