3 skyggesider ved onlinetrening

Digitale treningsuniverser kan både motivere og presse oss til å yte det lille ekstra, så vi slår de ettertraktede rekordene. Men pass på! Baksiden av medaljen kan være alt annet enn vakker.

24. oktober 2016

1. Du presser deg til å sykle for raskt Problem: I jakten på å slå rekorder sykler du så fort at sikkerheten settes til side. Løsning: Nå kan du ikke lenger sette Stravarekorder ned bratte nedkjørsler. De er markert som farlige, og derfor teller de ikke som Strava-segmenter. Men det gjorde de i starten av Stravas levetid. Da mistet en amerikansk syklist livet på en nedkjørsel som var markert som et Strava-segment. Foreldrene gikk til rettssak mot Strava, siden de mente at sønnen deres mistet livet i jakten på en Strava-rekord.

2. Sykkeltyvene kan se hvor du bor Problem: Bruker du for eksempel Strava og deler sykkelturene offentlig, kan målrettede tyver bruke informasjonen til å finne fram til akkurat hvor det står noen dyre sykler. Løsning: En sykkeltyv som oppretter en falsk profil på Strava, kan følge med på alt og se hvor du begynner og slutter turene dine. Men Strava har en funksjon som heter ”Hide your house” – altså ”skjul ditt hus”. Du taster bare inn adressen, og så gjør Strava bevegelsene dine rundt den adressen utydelige, slik at man ikke kan se ved hvilket hus eller hvilken vei turene begynner og slutter. Den funksjonen kan du finne inne i Settings. Trykk deretter på Privacy.

3. Dataene dine kan misbrukes Problem: Når du bruker Strava eller andre virtuelle treningsfellesskap, gir du bort en rekke opplysninger om deg selv. For eksempel om hvor mye du trener, hvordan pulsen din er, på hvilke tidspunkt av døgnet du har vært ulike steder. Det betyr at for eksempel sjefen på jobben, kjæresten, forsikrings- selskaper og mange andre kan følge med. Løsning: Er du ikke komfortabel med den potensielle ”overvåkningen”, må du rett og slett droppe digitale treningsunivers som Strava og RunKeeper. På samme måte som aktivitetsmålere og mobilen, lagrer også de opplysninger om deg som kan komme en tredjepart for øye.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: