© Istock

DNA-tilpasset helseapp

Snart kan du få råd om helse og trening som er skreddersydd for ditt eget DNA.

12. februar 2015

Smarttelefoner og andre elektroniske dingser har gjort det mulig å måle og analysere alt fra hastighet og distansen på treningsturen til søvnkvalitet, stress og humør. Fenomenet kalles selftracking – eller selvmåling på norsk – og vi har bare sett starten på denne utviklingen.

Et av de nyeste skuddene på stammen er en app som ved hjelp av ditt DNA skal kunne gi helt personlige helseråd. IBM har investert tungt i appen, som heter Pathway Panorama, og som blir tilgjengelig på markedet senere i år. Appen skal kunne svare på spørsmål om for eksempel søvnbehov, optimalt sammensatt kosthold og ditt individuelle behov for mosjon.

Hensikten er å holde seg frisk og rask lenger og få mest mulig ut av livet. I takt med at gentester blir stadig billigere og mer tilgjengelige, er det også mulig å legge opp trening og kosthold etter den enkeltes genetiske forutsetninger. Det er nettopp dette man får muligheten til med Pathway Panorama, som vi utvilsomt kommer tilbake til.

3 selftracking-produkter på vei

  • DNA-basert app:Helseappen Pathway Panorama forutsetter at du sender inn en DNA-prøve i form av blod eller spytt. Resultatet, sammen med informasjon om livsstil og treningsdata fra for eksempel et aktivitetsarmbånd, blir matet inn i IBMs superdatamaskin Watson. Det skal sette appen i stand til å gi presis informasjon om helsetilstanden og svare på konkrete spørsmål, for eksempel om hvor mye du bør trene i dag.
  • Kaloriarmbånd:Lei av å telle kalorier? Da kan Airo-armbåndet være den oppfinnelsen du har ventet på. Utviklerne hevder at aktivitetsmåleren kan måle hva du spiser og nøyaktig hvor mange kalorier du har fått i deg. Produktet er ennå ikke i salg, og eksperter har sådd tvil om troverdigheten.
  • Intelligent løpesko:Instituttet for biomekanikk i Valencia har i samarbeid med skoprodusenten Kelme utviklet prototypen på en intelligent løpesko. En enhet som er integrert i skoen måler en lang rekke parametre som karakteriserer løpeteknikken. Sensoren kan blant annet se om du er i ferd med å bli skadet og bør avbryte løpeturen. Informasjonen sendes videre til en app, og på den måten får du direkte rådgivning og varsler underveis på løpeturen.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: