© Valling.com

Guide til kjøp av undertrøye

En underlagstrøye, altså en svettetransporterende superundertrøye, er blant det viktigste treningsutstyret. Her ser du hvordan du finner den rette.

8. januar 2014 av Martin Kreutzer

Svetteundertrøyene ser umiddelbart ganske like ut. Ikke desto mindre er det ting du bør være oppmerksom på når du skal finne din personlige favoritt.

5 krav til en underlagstrøye

  • Kragen kan godt være høy for å beskytte halsen. Noen har glidelås for bedre ventilasjon. Men tenk på at det ikke er praktisk med tre glidelåser oppå hverandre hvis også mellomlagstrøyen og vindjakken har glidelås.

  • Tykke trøyer er varmere, men har dårligere svettetransport. De mest tekniske er tykke på de stedene du trenger mest varme – og tynne der du svetter mye.

  • Passformen. Hovedhensikten er svettetransport, og derfor må trøyen sitte stramt for å flytte fuktigheten.

  • Ermene skal være så lange at de rekker over håndleddene og kan varme pulsårene.

  • Sømmene skal være flate og velplasserte for ikke å gnage. Hvis du bruker trøyen til sykling eller løper med ryggsekk, må du være spesielt oppmerksom på skuldersømmene.

Ull eller syntetisk?

Svaret på spørsmålet er individuelt, ettersom ull har andre egenskaper enn syntetiske materialer. Ull har overlegen isoleringsevne fordi det lagres luft i selve fibrene. Når det gjelder å holde varmen, er det ingenting som slår ull.

Til gjengjeld holder ull på fuktighet og gjør deg klam på varme dager eller ved høy intensitet. Ull er også luktfritt, mens syntetiske trøyer kan lukte virkelig giftig etter noen dagers bruk.

Derimot har ulltrøyer sjelden like god passform som syntetiske trøyer. Og så er det ullens evige problem: Den klør, og særlig på tørr og varm hud.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: