Stor test: Undertrøyer for kalde dager

Når det er kaldt ute er det godt å ha en langermet undertrøye eller superundertrøye. Den skal både transportere svetten vekk fra huden og holde deg varm. Vi har testet sesongens beste superundertrøyer.

3. mars 2015 av Martin Kreutzer

Riktig valg av treningsklær er viktig når det er kaldt ute. Da er fuktigheten din verste fiende. Du blir nemlig avkjølt så fort huden blir fuktig. Under et vindtett ytterlag er det spesielt superundertrøyen, som du bærer innerst, som avgjør om du skal kunne holde deg tørr og varm. I denne testen har vi derfor lagt stor vekt på hvor tørr eller fuktig hver baselayer føles når vi svetter i den.

Det er vesentlige forskjeller på trøyene, uavhengig av om de er laget i syntetiske materialer eller ull. Det ser ut til at vevingen i stoffet spiller en viktig rolle. Trøyer med glatte flater føles generelt våtere og kaldere enn mykere trøyer, der den lodne innsiden holder mesteparten av materialet unna huden.

Testen avslørte også andre sentrale detaljer. Etter å ha testet alle trøyene, foretrekker alle testerne trøyer med høy krage og dyp glidelås i brystet. Med den erfaringen var det overraskende enkelt å kåre vinnerne.

Finn baselayer-trøyen som passer for deg

Last ned pdf-en og les den stor testen av 19 undertrøyer til trening på kalde dager.

Slik tester Aktiv Trening

Vi tester alle relevante modeller på markedet. Så langt det er mulig, prøver vi å belyse alle fordeler og ulemper med trøyene, slik at det skal bli enklere for deg å velge den rette. Testpanelet har mange års erfaring med trening i kulde. I denne testen har de vært spesielt oppmerksomme på hvor gode trøyene er å ha på under utholdenhetstrening som løping og sykling. Da siler svetten fra alle porer og viser klart fordelene og ulempene ved hver enkelt modell. Årets utvalg av superundertrøyer er så rikholdig at det ikke er mulig å kåre bare én vinner. Hensikten med trøyen har avgjørende betydning for om vi mener at den virker som den skal. Til intens trening ved moderate temperaturer er svettetransporten ekstremt viktig. I sterk kulde og lav til moderat intensitet, er det viktigere at superundertrøyen er varm og behagelig å ha på og har detaljer som gjør det lett å regulere varmen. På det området kommer du ikke unna å vurdere selv hvilke spesifikke behov du har – og treffe det beste valget ut fra hva du kommer fram til.

TESTKRITERIER Vi har testet superundertrøyene ut fra følgende kriterier:

  • Passform og komfort: Sitter den godt og behagelig og er uten sjenerende sømmer eller andre irriterende elementer?
  • Svettetransport: Slipper svetten gjennom stoffet, eller blir man klam? Hvordan føles trøyen mot huden når den blir våt?
  • Funksjonelle detaljer: Har trøyen små detaljer som gjør den bedre enn gjennomsnittet? Det kan være velfungerende tommelløkker, en funksjonell krage og glidelås, velplasserte nettingpaneler og variert isolasjon over torsoen.
  • Varmefølelsen: Det spiller stor rolle hvor varm man føler seg i trøyen (enten den er tørr eller fuktig), hvor raskt den tørker og om den generelt beskytter mot farlig nedkjøling.

PRIS Vi oppgir veiledende priser – det betyr at du kan finne billigere modeller i butikkene eller på nettet.

SAMLET VURDERING Den endelige karakteren er en helhetsvurdering av bruksopplevelsen med spesielt fokus på de ulike testkriteriene.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: