Windchill: Vind, regn og kulde er den verste kombinasjonen, og gjør at den egentlige temperaturen føles mange ganger kaldere. Da trenger du et godt vindtett lag ytterst på kroppen. 

Windchill: Så mye mer fryser du når det blåser

Selv om temperaturen sier fem grader, kan været likevel føles bitende kaldt. Det skyldes den berømte windchill-faktoren. Se hvordan du beregner den, slik at du slipper å fryse når du trener ute.

13. februar 2019 av Lasse Lyhne


Det trenger ikke ligge snø på bakken for at været skal føles urimelig kaldt. Litt fuktig luft og litt vind er nok til å få hårene til å reise seg i nakken. Det skyldes den såkalte windchill-faktoren. Fukt og vind er nemlig faktorer som i stor grad påvirker hvor mye vi fryser og hvor mye klær vi må ha på oss når vi skal på sykkel- eller løpetur i vinterkulden. 


Windchill-faktoren mangedobler kuldefølelsen

I vindstille vær danner kroppen et isolerende luftlag tett på hele huden. Dette gjør at kroppen avgir meget lite varme til lufta. Når det blåser, forsvinner det isolerende laget og huden kommer konstant i kontakt med ny, kjølig luft. Det er derfor vi fryser mer når det blåser. Hvor mye vinden påvirker kuldefølelsen avhenger av hvor kraftig den er og hvor kaldt det er ute. Det er beskrevet med den såkalte Windchill-faktoren, eller vindavkjølingen. Som du ser i skjemaet, har vinden avgjørende betydning for hvordan kulden oppleves. 

Farten påvirker windchill-faktoren

Windchill-faktoren tar utgangspunkt i at du står stille og lar vinden blåse på deg. Når du løper eller sykler, må du legge til den farten du beveger deg i med den farten vinden har. Det vil si at hvis temperaturen er 0 grader og du sykler i lett motvind (13 km/t) med 30 km/t vil det føles som 16 minusgrader rett på huden, og løper du med 12 km/t i samme motvind, vil det føles som cirka 12 minusgrader. 

Skal du holde varme i kulden må du derfor beskytte deg mot vinden. Du kan ta på deg så mange fleecetrøyer du vil, men hvis du ikke tar på deg ei vindtett jakke utenpå, vil vinden blåse vekk varmen som ellers finnes i trøyene. 

Fukt

I tillegg til vinden, er regnet også en faktor av betydning når du skal holde varmen. Det vet alle som er blitt overrasket av en høstbyge eller har hoppet i vannet en sommerdag som ikke var så sommerlig likevel. Det skyldes at vått tøy eller våt hud bruker masse energi på å fordampe, og den energien som trekkes fra huden blir raskt avkjølt. Skal du ut å løpe eller sykle i regnvær og kulde gjelder det derfor å beskytte kroppen med et vannavvisende lag i form av ei jakke. 

Våt innenfra

Løsningen på disse utfordringene er dessverre ikke bare å ta på seg det gamle gummiregntøyet fra barnehagen (hvis det da passer), for når du løper eller sykler produserer du også mase varme, og den varmen blir du ikke kvitt hvis du er kledd i gummi. Da vil varmen sette seg som kondens inni klærne og gjøre deg våt innenfra i stedet. Det er ubehagelig og gjør at du blir kald. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: