Vi tester kompresjonsstøvler

Livet er for kort til restitusjon. Dessverre trenger kroppen tid for å komme seg etter trening, men hva hvis prosessen kan gå fortere?

10. oktober 2019 av Christian Thestrup

Vi har prøvd et av de mest populære restitusjonsredskapene for tiden, såkalte kompresjonsstøvler.

Maskinen ved siden av meg brummer svakt. Den er på størrelse med en skoeske, og gjennom en rekke små slanger pumper den luft inn i «støvlene» føttene og beina mine er plassert i. Trykket rundt lårene øker og øker. Til slutt er støvlene blåst så hardt opp at det kjennes ut som om 20 sinte bodybuildere tar kvelertak på beina mine. Det er bare fem timer siden jeg løp over målstreken i et maratonløp, så beina var på forhånd ganske støle, men rett før det gjør skikkelig vondt, blir lufta sluppet ut, og jeg kan kjenne hvordan blodet strømmer gjennom beina. Det er en god følelse, og jeg slapper helt av. Så begynner maskinen å brumme igjen, og alt sammen starter på nytt. Hva er det første de fleste mosjonister og idrettsutøvere tenker på når de har hatt en hard treningsøkt eller vært med i en konkurranse? Nettopp – å få restituert godt, så vi kan komme i gang igjen. Derfor flommer butikker og nettbutikker over av produkter som lover å sette fart på restitusjonen, slik at du kjapt kan gjenoppta treningen og sette kursen mot nye mål. Et av produktene som nå er i ferd med å få en viss utbredelse, er såkalte kompresjonsstøvler.

På maskinen kan du styre trykket, velge program og  bestemme om det er noen luftkamre som ikke skal blåses opp, hvis du f.eks. har en skade.
På maskinen kan du styre trykket, velge program og bestemme om det er noen luftkamre som ikke skal blåses opp, hvis du f.eks. har en skade.

Raskere restitusjon

Når du trener hardt, oppstår det små skader på muskelfibrene. Det resulterer i første omgang i at du blir sliten og støl, men etter en helingsperiode blir de sterkere. Tanken med kompresjonsstøvlene er å forkorte denne perioden. Gjennom kompresjon øker støvlene blodsirkulasjonen i beina, slik at det blir sendt mer oksygen ut til muskler og vev, som dermed leges raskere, og du kan raskere komme i gang med treningen igjen. Men virker det? Det er ikke akkurat flust av vitenskap på området, så vi lånte to par støvler fra YourBoots og satte noen av testerne våre i gang. En av de ivrige sykkelrytterne i redaksjonen har ofte problemer med stive legger når han har syklet lange turer, men etter 30 minutter i støvlene på et program som pumper støvlene opp til maksimalt trykk før lufta slippes ut igjen, forsvant stivheten fra beina. Den samme opplevelsen hadde en annen av testerne. Beina føltes friskere og lettere enn etter en sikkelig massasje, og i tillegg var det en god anledning til å slappe av, siden man nærmest ikke klarer å bevege seg med støvlene på.

Stølheten forsvant

En av løperne prøvde dem både etter vanlige treningsturer og maraton, og der var opplevelsen mer blandet. Noen ganger virket beina klart bedre etter en runde i støvlene – andre ganger var det ikke noen særlig effekt. Det mest positive var da han etter et maratonløp brukte en time i støvlene og to dager senere kunne gjenoppta treningen uten nevneverdig stølhet i beina. Det evige spørsmålet er selvfølgelig hvordan det hadde vært hvis han ikke hadde brukt støvlene, men så kjapt har han i hvert fall aldri vært i stand til å gjenoppta treningen tidligere. Alle testerne følte seg ganske friske i beina etter behandling med kompresjonsstøvlene. Noen ganger skjedde det etter noen timer, mens det andre ganger var mer permanent. Ifølge produsenten skal en halv time i støvlene tilsvare cirka 48 timers passiv restitusjon. Men det er i overkant av hva vi opplevde i praksis. Konklusjonen etter testingen er at hvis du forventer mirakler, blir du nok skuffet. Men hvis du trener mye og vil kutte ned litt på restitusjonstiden, kan nok støvlene hjelpe deg. Men prøv dem før du bestemmer deg for å kjøpe, for de er for dyre til å samle støv under senga.

Slik gjorde vi

Vi fikk låne to sett støvler, som har gått på omgang hos fire testpersoner – to løpere og to sykkelryttere. Støvlene ble testet både før og etter trening. De ble testet på forskjellige programmer, og vi kombinerte også flere av programmene. Testpersonene brukte støvlene 30–60 minutter om gangen, og trykket ble ofte innstilt på maksimum.

Når støvlene er på og lufta blir pumpet inn, kan du ikke bevege beina, så du må sette av tid til behandlingen.
Når støvlene er på og lufta blir pumpet inn, kan du ikke bevege beina, så du må sette av tid til behandlingen.

Les også

Tenker du på miljøet når du kjøper treningsklær og -utstyr?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: